• project steunen
    Wil je deel uitmaken
    van een schitterend innovatief project

Doe mee  >>   project steunen  >>   Startende veelbelovende projecten  >>   SmartTV als lees-medium voor mensen met leesbeperking

SmartTV als lees-medium voor mensen met leesbeperkingProbleem
De smartTV-technologie biedt al vele mogelijkheden wat betreft elektronisch leesmateriaal. Waar de technologie echter tekortschiet, is op het vlak van wijzigingen van achtergrondkleuren, tekstkleuren, tekstgrootte, lettertype en contrast. De technologische ontwikkeling van de laatste 10 jaar heeft tot fundamentele wijzigingen geleid op het vlak van informatieverspreiding. We gebruiken Tablets, smartphones, smartTV’s en social media om ons te informeren. Maar deze technologieën zijn gemaakt voor “normaal” gebruik. De documentarchitectuur (alle elementen qua lay-out en inhoud) kan niet individueel aangepast worden. De vzw produceert inhoud in verschillende vormen: audio, Braille, digitale tekst en prints in grote letters. Daarnaast zitten we al geruime tijd met het idee om inhoud elektronisch aan te bieden in grote lettertypes, waarbij de lezer de mogelijkheid heeft de inhoud individueel aan te passen aan de leesvorm en de gradatie van zijn leesbeperking. Bij het eerste bezoek wordt de gebruiker gevraagd zijn instellingen qua leesbeperking te bepalen. Deze instellingen, die te alle tijde kunnen gewijzigd worden, bepalen hoe de inhoud wordt getoond op de smartTV (alleen streaming in mogelijk). We hebben reeds contact gehad met EDM (Expertise Centre for Digital Media at Hasselt University) en SMIT (Studies on Media, Information & Telecommunication, VUB). Zonder resultaat. Voorstel van de opdracht: -onderzoek naar mogelijkheden van de smartTV-technologie met betrekking tot het doel zoals hierboven beschreven -beschikbare software van deze technologie verbeteren -als bestaande software niet kan verbeterd worden, nieuwe software ontwikkelen -onderzoek naar verbetering van hardware (remote control) -mogelijke ontwikkeling van nieuwe hardware -testen met de doelgroep De studenten krijgen toegang tot alle informatie.
Mogelijke oplossing
Het concrete product dat wij voor ogen hebben is een toegankelijk e-book of e-information via smartTV. De smartTV fungeert als medium voor het lezen van de e-books die beschikbaar zijn op de server. We zijn ervan overtuigd dat de smartTV-technologie veel mogelijkheden biedt, maar deze technologie zou moeten aangepast worden. Een andere mogelijkheid is nieuwe software ontwikkelen. Ook op de hardware (cfr remote control) zou kunnen aangepast worden.
Extra
De vzw wil lectuur en informatie toegankelijk maken voor alle mensen met een leesbeperking. Onder het motto “lees zoals je wil”, biedt de vzw boeken, tijdschriften en andere teksten aan in de gewenste leesvorm: in braille of groteletterdruk op maat, in gesproken vorm (Daisy) of als digitaal tekstbestand.
Specificaties
  • Bachelor
  • Doelgroep: mensen met een beperking
  • Startjaar: 2014
Studiedomein:
  • Informatica/Programmeren
  • Informatica/Systeembeheer
Regio:
  • Vlaams-Brabant