Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... Next 


UD Schaduwveld voor nieuwbouwprojecten


Vraag
Wzc Sint-Oda bouwde onlangs Sens-City, een gebouw met als concept de prikkeling van de zintuigen. Sens-City heeft ook een groot terras waar bewoners kunnen vertoeven, werknemers pauze kunnen nemen en evenementen kunnen gehouden worden. Het terras is (nog) niet ideaal: bewoners kunnen niet heel lang op het terras omdat ze niet lang kunnen stilzitten in de vlakke zon. Een schaduwveld op maat is een goede oplossing.
Oplossing
Architectuurstudenten Ward, Jolien, Wotan en Joren ontwierpen samen met ergotherapiestudenten Siemen, Melissa en Thomas een schaduwveld voor het terras. Het schaduwveld bestaat uit een semitransparante constructie die de zon filtert en op verschillende momenten van de dag voor verschillende schaduwinval zorgt. Vijf van de draagpalen van de constructie hebben een link met de zintuigen, bijvoorbeeld een paal die geluid produceert wanneer je voorbij wandelt of een paal waar je verschillende texturen op kan voelen. Out of the box thinking was noodzakelijk; de doelgroep bestaat uit personen met een ernstige meervoudige beperking en de constructie moest op hun noden afgestemd worden.
Cera Award!
De studenten deden veel moeite om zich in te leven in de doelgroep. Ze gingen in gesprek met de medewerkers van de wzc, hielden rekening met de beperkingen van de bewoners, én pasten de constructie aan aan het concept van Sens-City. De jury noteerde vooral een goede samenwerking met de werknemers van het wzc. Die betrokkenheid vertaalde zich in creativiteit en een mooi ontwerp.
Specificaties
  • Studenten: Ward Albert, Jolien Krops, Joren Schoonbrood, Wotan Pype, Siemen Bloemen, Melissa Both, Thomas Meers
  • Studiedomein: Architectuur en Ergotherapie
  • Onderwijsinstelling: UHasselt en PXL Healthcare
  • Jaar: 2019