Previous ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  ... Next 


Shaken not spilled


Vraag
In 2015 werd ‘Product Innovation Project’ gelanceerd aan KULeuven. Acht studenten van de faculteiten economie en bedrijfswetenschappen, ingenieurswetenschappen en industriële ingenieurswetenschappen vormden hierbij een interfacultair team met als doel het ontwikkelen van een product dat een oplossing biedt aan een probleem. Voor dit pilootproject luidde de op-dracht: ‘Ontwerp een product dat het dagelijkse leven van mensen met tremor verbetert’.
Oplossing
Het team startte de opdracht met het bevragen van mensen met tremor zelf: Wat vonden zij het lastigste? Waar hadden zijn nood aan? Na uitgebreide enquêtes gingen ze ook persoonlijk met hun doelgroep en professionelen praten. Na uitgebreid onderzoek naar bestaande oplossingen, besloot het team om zich toe te spitsen op drinken. Drinken bleek vaak lastig en bestaande op-lossingen stigmatiserend. Uit hun onderzoek en gesprekken hadden de studenten geleerd dat een oplossing onopvallend en niet-stigmatiserend moest zijn.
Cera Award!
Het interdisciplinair team slaagde hierin spectaculair. Ze ontwierpen een onopvallend een goedkoop te produceren membraan dat, wanneer in een drinkglas geplaatst, de hoeveelheid vloeistof die gemorst wordt sterk reduceert. Daarnaast maakten ze ook een meetsysteem voor het opmeten van de trillingen. De gebruikers waren razend enthousiast. De jury ook. Het membraan zal bovendien gecommercialiseerd worden in samenwerking met het bedrijf Commeto.
Specificaties
  • Studenten: Jens Vangindertael - Jannes Aertsen - Sam Vanherbergen - Lauranne Thielemans - Bert Van Raemdonck
  • Studiedomein: Ingenieurswetenschappen en industriële ingenieurswetenschappen
  • Onderwijsinstelling: KULeuven
  • Jaar: 2017