Previous ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  ... Next 


Gewichtscontrolerende schoen voor revalidatie


Vraag
Na de operatie voor een knie– of heupprothese mogen patiënten maar gedeeltelijk steunen op hun been. Ter revalidatie volgen ze intensieve kinesitherapie. Tijdens deze therapie leren ze hoe ze hun been gedeeltelijk mogen belasten bij het stappen. Toch is het bijzonder moeilijk inschatten voor de patiënt hoeveel belasting er op zijn been komt, waardoor de patiënt soms te veel druk uitoefent. Bij overbelasting verloopt de revalidatie moeizaam en gaat ze gepaard met, in de meeste gevallen, veel pijn. Geert De Loose, kinesitherapeut bij het Imeldaziekenhuis uit Bonheiden, vroeg zich af of technologie hiervoor een oplossing zou kunnen bieden?
Oplossing
Lienne Paquay en Bjorn Kenis, studenten Biomedische Ingenieurswetenschappen, onderzochten het probleem. Als oplossing hiervoor hebben ze gewerkt aan het ontwikkelen van een gewichtscontrolerende schoen die gebruikt kan worden tijdens de revalidatie. Hierdoor zouden de patiënten een duidelijker en preciezer zicht hebben op de uitgeoefende belasting en zou de revalidatie gemakkelijker en sneller verlopen. Ze kwamen alvast tot een eerste prototype. Het Imeldaziekenhuis kijkt uit naar verder onderzoek en ontwikkeling .
Cera Award!
De jury waardeerde met name de duidelijk positieve en constructieve samenwerking met Geert De Loose en Imeldaziekenhuis en het werkend eerste prototype.
Specificaties
  • Studenten: Lienne Paquay, Bjorn Kenis
  • Studiedomein: KU Leuven
  • Onderwijsinstelling: Biomedische Ingenieurstechnieken
  • Jaar: 2018