Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... Next 


UD Inclusieve hotelkamers


Vraag
Hotelkamers zijn niet altijd voor iedereen toegankelijk. Een badkamer zonder steunen, deuren die niet breed genoeg zijn voor een rolstoel, gevaarlijke trapjes of obstakels... Met een aantal aanpassingen worden ook deze kamers inclusieve, Universal Design hotelkamers.
Oplossing
Architectuurstudenten Kaat, Immig, Fanni en Eline toverden samen met ergotherapiestudenten Siemen, Melissa en Thomas twee ruimtes in het UD Woonlabo om tot hotelkamers voor mensen met een beperking. De studenten ergotherapie legden de noden van personen met een visuele beperking en van rolstoelgebruikers bloot. De studenten architectuur pakten na overleg twee kamers aan. Eén kamer werd toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers; er werd rekening gehouden met de draaicirkel van een rolstoel, de minimumbreedte om eenvoudig in bed gelegd te worden, steunen die het badkamergebruik vergemakkelijken... Een andere kamer werd aangepast voor een visuele beperking; de trap werd aangepast, gevaarlijke obstakels werden weggewerkt, door met kleurcontrasten te werken werd de ruimte beter leesbaar...
Cera Award!
De aard van het project impliceerde een moeilijkere toegang tot zorgvragers. De jury merkte op dat dit de studenten niet heeft afgeschrikt. Integendeel, door de samenwerking met studenten ergotherapie kregen zij inzichten in het effect van interieur op gebruiksgemak.
Specificaties
  • Studenten: Kaat Berben, Immig Groven, Fanni Prosmans, Eline Bogemans, Siemen Bloemen, Melissa Both, Thomas Meers
  • Studiedomein: Architectuur en Ergotherapie
  • Onderwijsinstelling: UHasselt en PXL Healthcare
  • Jaar: 2019