Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  ... Next 


Audiovisueel stimulatiesysteem


Vraag
Ontwikkel een audiovisueel stimulatiesysteem dat mensen met een ernstige tot diep mentale beperking prikkelt/verleid om te bewegen. Kunnen spelen maakt gelukkig. Maar kinderen met een ernstige diep mentale en/of fysieke beperking zijn vaak ook beperkt in hun speelmogelijkheden. De zorgvragers van DVC Heilig Hart zouden gebaat zijn met een stimulatiesysteem dat ook hen prikkelt om te bewegen en te spelen.
Oplossing
Lola, Cédric en Simen ontwierpen daarom twee versies van BUB, een waterkussen waarbij kinderen op een tastbare manier hun eigen lichaam kunnen (leren) bewegen. Het waterkussen kan voorzien worden van speelse kleuren en patronen en verleidt kinderen om ermee te spelen, eraan te voelen en erop te duwen. Kinderen kunnen zelfstandig spelen met de ErgoBUB, waarop items in prikkelende kleuren geplakt kunnen worden. De ComboBUB laat kinderen samen met een begeleider spelen en laat hen het water naar elkaar toe duwen. Volgens de studenten was de eerste ontmoeting en de samenwerking met DVC Heilig Hart confronterend, maar hartverwarmend om te zien.
Cera Award!
De jury was onder de indruk van het eenvoudige maar effectieve ontwerp van de studenten. Dat er niet alleen bijzonder rekening gehouden werd met de doelgroep, maar dat ook aspecten zoals veiligheid en duurzaamheid in acht werden genomen, is de jury niet ontgaan.
Specificaties
  • Studenten: Lola Ilegems, Simen Vrancken, Cédric Van Hool
  • Studiedomein: Productdesign
  • Onderwijsinstelling: LUCA School of Art
  • Jaar: 2019