Previous ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  ... Next 


Automatisatie van een badruimte voor mensen met dementie


Vraag
Elk woonzorgcentrum heeft verplicht een badruimte, zelfs al hebben de bewoners een eigen privé-badkamer. In het woonzorgcentrum Mandana in Genk was die badkamer een onaantrekkelijke ruimte. Vorig jaar maakte een interdisciplinair team van studenten van UCLLL een ontwerp om deze badkamer aan te passen en er een heuse wellnessruimte voor mensen met dementie van te maken. Joris, Piet en Wim gingen nog een stap verder, en vertrokken van dat ontwerp om de badkamer-welnessruimte ook echt te bouwen.
Oplossing
Bij de doelgroep, mensen met dementie, is het belangrijk in te spelen op de zintuigen via sensorische stimulatie. Dit kan door projectie van beelden uit het verleden, maar ook via bijvoorbeeld muziekfragmenten. Op deze manier kan vaak nog contact gelegd worden met personen met dementie. De studenten mochten gratis gebruik maken van het Teletask domoticasysteem.
Cera Award!
Joris, student electronica en Piet en Wim studenten electromechanica vroegen, samen met iemand van het personeel, bewoners met verschillende stadia van dementie naar hun wensen en verlangens. Omdat elke bewoner eigen wensen heeft qua beelden en muziek ontwikkelden de jonge technici een systeem waarmee dat per bewoner geconfigureerd kan worden. Daarnaast, en erg indrukwekkend, coördineerden de jonge technici ook de communicatie met de andere partners, zoals de leerlingen van de technische school die onder meer de kasten bouwden. Het eindresultaat is prachtig, Mandana zeer tevreden. De jury was net zo onder de indruk van het eindresultaat als van de professionaliteit, engagement en betrokkenheid met de doelgroep van de drie jonge technici.
Specificaties
  • Studenten: Joris Gielen– Piet Franck– Wim Van Laeren
  • Studiedomein: Bachelor Electromechanica & Bachelor Electronica
  • Onderwijsinstelling: UCLL
  • Jaar: 2017