• project zoeken
    technische projecten
    voor talent met engagement

Doe mee  >>   project zoeken  >>   Afgewerkte Cera Award projecten  >>   Mechanische deurklink voor bewoners met dementie

Mechanische deurklink voor bewoners met dementieVraag
Bewoners met dementie mogen vrij rondlopen binnen hun afdeling, ondanks de ongemakken dat dit soms met zich mee brengt. Zo gaan bewoners soms ongepast de kamers van medebewoners binnen, bijvoorbeeld bij privébezoek van partner of arts, of in een palliatieve situatie.
Oplossing
Woonzorgcentrum Wintershove vroeg daarom naar een aangepaste mechanische deurklink te ontwerpen die makkelijk toegang geeft tot de kamers voor personen met toegang en de bewoners met dementie belet om de kamers van medebewoners te betreden. De meerderheid van de bestaande systemen zijn duur, elektronisch gestuurd en vragen toeganscontrolesystemen. Het woonzorgcentrum vroeg een oplossing die eenvoudig te installeren was op een bestaande deur. Leen slaagde in die uitdaging met vlag en wimpel.
Cera Award!
De jonge industrieel ontwerpster wierp zich eerst op de literatuur om goed te begrijpen wat dementie kan betekenen. Daarna voerde ze in nauwe samenwerking met woonzorgcentrum Wintershove gerichte observaties uit, hoe openen de mensen hun deur, wat gaat vlot, wat is moeilijk. En dan pas ging ze aan het ontwerpen, en bedacht verschillende prototypes, die door de bewoners in een veilig omgeving werden uitgeprobeerd. Begeleidster Sarah vertelde hoe Leen op een fijne manier omging met de bewoners. Leen vertelde over hoe ze geleidelijk aan dementie geen negatieve woord meer vond. En samen getuigden ze over de positieve samenwerking die resulteerde in een sterk concept waar ook andere woonzorgcentra interesse in hebben. De jury haalde de superlatieven boven: “Schitterend!”
Specificaties
  • Studenten: Leen Vansteenkiste
  • Promotor: Conny Meuris
  • Studiedomein: Bachelor Industrieel Productontwerp
  • Onderwijsinstelling: Howest
  • Jaar: 2017