• project zoeken
    technische projecten
    voor talent met engagement

Doe mee  >>   project zoeken  >>   Afgewerkte Cera Award projecten  >>   Activity Center voor personen met een meervoudige beperking

Activity Center voor personen met een meervoudige beperkingVraag
Rozemarijn is een dienstverleningscentrum voor mensen met een beperking. Van bij de aanvang werd gekozen voor kwaliteit en zorg op maat van de persoon met een beperking en zijn familie. De orthopedagoge van het centrum wou dan ook voor drie specifieke bewoners een op maat gemaakt ‘activity center’ om hen zelfstandig te kunnen animeren. Deze drie bewoners hebben zowel fysieke als ernstige mentale beperkingen waardoor ze veel aandacht en tijd vragen van de begeleiders.
Oplossing
De combinatie van hun syndromen met hun zwaar mentale beperking resulteert in een actie-reactie gedragspatroon. Hierdoor spelen ze graag met de lichtschakelaar (aan/uit zetten) of andere voorwerpen waarmee ze kunnen gooien (steeds reactie van begeleider of bewoner). In sommige gevallen verwonden ze hierdoor ongewild een andere persoon.
Cera Award!
De masterstudenten biomedische Ingenieurswetenschappen Amalia en Francesca ontwierpen een mulitfunctioneel activity center met modulaire compartimenten waarbij geen begeleider vereist is. De negen onderdelen zijn elk afgestemd op de noden van de drie specifieke bewoners. Het is voor hen zeer aantrekkelijk, veilig en vooral zeer leuk om zich te animeren. In de toekomst kan ieder compartiment afzonderlijk vervangen worden om de nieuwsgierigheid te blijven prikkelen. De internationale ingenieursstudenten hielden rekening met alle vereisten, ook die van het heel beperkte budget van de vzw. Alle partijen waren uiterst positief over de samenwerking. En de taalbarrière? “Everybody understands a smile.”
Specificaties
  • Studenten: Francesca Gelpi -Amalia Villa Gomèz
  • Promotor: Jos Vandersloten
  • Studiedomein: Master Biomedische Ingenieurswetenschappen
  • Onderwijsinstelling: KULeuven
  • Jaar: 2017