OVER SLIMME OPLOSSINGEN VOOR ALLEDAAGSE PROBLEMEN

“Laat je niet tegenhouden door risico’s of stigma’s. Kom buiten, maak plezier en beweeg!”Wanneer een persoon of bedrijf uit de socialprofitsector een unieke, innovatieve oplossing op een zorgvraag heeft, kan Cera Award dit alleen toejuichen. We plaatsen zo’n oplossing graag in de kijker.

Nu aan de beurt: Nico De Wilde, zaakvoerder bij Ribcap. Hij was één van de gastsprekers op onze ontbijtsessie ‘Zorg van de Toekomst’ op 4 december. De volgende sessie ‘Mobiliteit in de Zorg’ gaat trouwens door op 25 april!


Wie ben je?

“Ik ben Nico De Wilde, zaakvoerder bij Ribcap. Bij Ribcap maken we comfortabele, draagbare en mooie hoofdbescherming. Dankzij ons innovatieve, impactwerend materiaal slagen we erin om mode en bescherming te combineren in een draagbare en comfortabele hoofdbescherming.”


Wat drijft jou?

“Op de tijd dat iemand dit interview leest, hebben alweer 20 mensen een hoofdletsel opgelopen. Jaarlijks komt dat neer op 64 miljoen mensen met een nieuw hoofdletsel, wereldwijd. Dat is een gigantisch probleem, zeker bij mensen in kwetsbare groepen zoals personen met een spierziekte of neurologische aandoening. Wij willen dat grote aantal van letsels naar beneden halen, met comfortabele én hippe Ribcap valhelmen.”


Wat is jouw product en wie wil je hiermee helpen?

“We weten dat veel mensen een sterk verhoogd valrisico hebben, maar weigeren een adequate hoofdbescherming te dragen. Helmen bestaan natuurlijk al in vele soorten en toepassingen, maar zijn vaak stigmatiserend als het om medische helmen gaat, of zijn enkel geschikt als sporthelm en niet voor alledaags gebruik.

En daar willen we met de Ribcap valhelmen een oplossing voor aanreiken! Of je nu lijdt aan een aandoening zoals epilepsie, autisme, cerebrale parese of Parkinson, of gewoon je levenskwaliteit wil verbeteren en je risico op letsel wil verminderen – Ribcap is ontworpen voor iedereen, met verschillende modellen en in verschillende kleuren.

De binnenkant van elk Ribcapmodel bestaat uit schokabsorberend en ademend schuim, de buitenkant ziet eruit als een gewone muts of pet. En op die manier heb je niet alleen een comfortabele bescherming voor je hoofd, het ziet er ook modieus uit. De drager kan er veilig mee buiten komen, en tegelijkertijd is het stigma rond een helm dragen verdwenen. Daardoor kan iemand met verhoogd valrisico ook de moed en het plezier in buitenkomen en bewegen (her)ontdekken.”


Heb je nog tips?

“Momenteel werken we samen met een ander innovatief Belgisch bedrijf, Epihunter. Epihunter startte ooit als Cera Awardproject en groeide intussen uit tot een gevestigde waarde. Hun toestel draag je rond je hoofd en detecteert, signaleert en logt non-convulsieve epilepsie, oftewel absences. Bij deze samenwerking geldt 1+1=3, want door de Epihunter te integreren in een helm van Ribcap, heeft de persoon met epilepsie extra bescherming én het stigma wordt verlaagd omdat je de Epihunter niet ziet zitten.

We werken ook aan andere adaptieve kleding. We hopen in de toekomst niet alleen hoofdbescherming aan te bieden, maar ook bescherming van de heup, de knie en het volledige lichaam.

Onze tip? Laat je niet tegenhouden door een verhoogd risico op letsels of stigma’s. Uit deze voorbeelden blijkt toch dat er veel mooie, praktische oplossingen zijn. Én er zijn er nog veel meer in de maak!”