Hilde Adamczak

Winnaar Senior Cera Award 2019


Op de prijsuitreiking werd ook de Senior Cera Award 2019 uitgereikt, een erkenning voor een voortrekker van een inclusieve maatschappij, iemand die zijn of haar loopbaan richt op maatschappelijke uitdagingen.
Deze prijs gaat dit jaar naar Hilde Adamczak. Ze haalde het in een nek-aan-nekrace van Veerle Wouters (Groep Gidts) en Dirk Lips (De Schommel). Wij voelden haar vlak na haar overwinning even aan de tand.Hilde, proficiat met de Senior Cera Award! Kan je je nog even voorstellen, voor wie jou nog niet kent?
Ik ben Hilde Adamczak. Ik ben campusmanager bij Portavida, de welzijnssite in Genk waarbinnen een 25-tal zorg- en welzijnsorganisaties gevestigd zijn. Daarnaast ben ik ook beleidsmatig coördinator bij vzw Menos, dat ondersteuning biedt aan personen met (jong)dementie en hun mantelzorgers.

Kende je Cera Award voor je nominatie?
Ik kende enkel de Cera Award voor studenten. Wzc Toermalien, dat ook bij de welzijnssite hoort, werkt al jaren samen met Cera Award en ondersteunde al enkele studenten bij hun project. De Senior Cera Award kende ik nog niet. Het was dus een verrassing dat ik werd voorgedragen. Winnen, dat had ik al helemaal niet verwacht!

Heb je tips voor toekomstige studenten die zich aan een project willen wagen?
Het is vanavond al vaker aan bod gekomen; het is van levensbelang om te luisteren naar de klant en die gesprekken en ervaringen te vertalen in design en technische criteria. Ook het multidisciplinaire samenwerken is volgens mij kwalitatief en verrijkender dan een project vanuit één vakgebied te benaderen. Ik hoop overigens dat studenten met die inzichten ook later, in hun beroep, aan de slag gaan.

Wat is jouw drijfveer?
De vergrijzing van de bevolking en het schaarser worden van middelen maakt dat samenwerking en dialoog volgens mij noodzakelijk zijn om tot innovatie te komen. Ik wil er mee voor zorgen dat middelen gerichter ingezet worden, dat er vanaf het idee over nagedacht wordt en innovatie zo tot stand komt.

Is er iets wat je nog kwijt wil?
Ik wil nog zeggen: chapeau aan Cera en RVO-Society om al jaren aandacht te geven aan dit soort problematiek. Cera Award faciliteert en geeft erkenning aan het onderwijs én aan socialprofitorganisaties. Het komt écht tegemoet aan maatschappelijke vragen.